Juhani pallasmaa’nın tenin gözleri kitabının tadında kitap önerileri

İlk defa okurken büyük bir heves ile yahu bazı mimarlık okullarında bile okutulması zorunlu tutulmuş bunu mutlaka dikkatli haz alarak okumalıyım diyerek okuduğum bir kitaptı tenin gözleri. ilk tanışıklığımız bundan yaklaşık 6 7 yıl kadar önceydi. yem yayınlarından çıkan önsözünü steven holl’un yazdığı 2018 basımı bir kitaptı.

siyah kolajımsı bir kapağı vardı. hatta diyordum bu cidden mimarlık kitabımı diye.. meğerse okuduktan sonra yaşadığım aydınlanma ile gerçek manada bir başyapıt olduğunu anladım.

şimdi bu başlığı açma sebebim okuduktan sonra bu tadı bırakacak, keyifli, biraz daha güncel meselelere eğilen bir kitap öneri listesi, okuma listesi paylaşmak.

ilki; ihsan bilgin hocamın yazdığı mimarın soluğu kitabı. peter zumthor mimarlığı üzerine denemeler içeren bu kitap da hemen hemen aynı hissi bırakıyor damakta okuduktan sonra.

ikincisi pier vittorio aureli’nin az yeterlidir kitabı. mimarlık ve asketizm üzerine eski tapınak rahibelerinin inziva kavramının keşişlerin hayatlarına dokunarak kadife kadife işlediği minimalist yaşam , mimari anlayışı anlatımları.

sonuncusu entel kesimin, muhalif kesimin pek takmadığı ama aynı dönemde yaşadığımızdan dolayı bile şanslı sayılabileceğimiz ahmet murat’ın taşı taşırmak; bir cami risalesi kitabı. arkadaşlar harbiden çok lezzetli bir okunuş. yazardan muhteşem dokunuş.

bu üç kitabıtenin gözleri’nden sonra okuyabilirsiniz. ufak renk farklarıyla, tadım deneyimlerimden bu şekilde sizlerle paylaştım.

mimar dersiniz
 · Çarpık çizgiler ustası