Nevzat Sayın

Nevzat Sayın, 1954 yılında Hatay’da dünyaya geldi. 1978’de Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Mimarlık eğitimine 1980 yılına kadar sosyal konutlar üzerine yaptığı yüksek lisans çalışmasıyla devam etti. 1984’e kadar usta-çırak yöntemiyle kendini geliştirdi ve 1986’ya kadar yurt içi ve yurt dışında çeşitli gezilerle mimari bilgi ve görgüsünü arttırdı. 1986’da, farklı ölçeklerde projelere hizmet veren ve katılımcı bir anlayışa dayanan Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri'ni (NSMH) kurdu.

Sayın, mimarlık kariyeri boyunca hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok sergiye katıldı ve projeleriyle ödüller kazandı. 2004 yılında yayımladığı Düşler Düşünceler İşler, 2015'te Bir Yapı Kitabı ve 2019’da son on beş yıllık üretimini bir araya getiren Düşünceler İşler başlıklı kitapları, onun mimarlık düşüncesini ve üretim sürecini anlamak için önemli kaynaklar arasında yer alıyor. NSMH bünyesindeki mimarlık çalışmaları sürerken, Nevzat Sayın aynı zamanda Türkiye’nin farklı mimarlık okullarında eğitim vermeye devam ediyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı’nın kurucularından olan Sayın, mimarlık eğitimi alanındaki katkılarını yaz okulları, seminerler, atölye çalışmaları ve jürilerle sürdürüyor.

2000 yılında başlayan ve 2006’dan beri Emre Senan Tasarım Vakfı bünyesinde devam eden Yahşibey Mimarlık Çalışmaları, mimarlık öğrencilerine alternatif bir eğitim sunmayı hedefleyen önemli bir girişim olarak öne çıkıyor. Mimarlığa ve sanata dair yazılar, röportajlar, sergiler ve yayınlar, Sayın’ın çalışmalarının vazgeçilmez bir parçası. Ayrıca TRT2’de yayınlanan MİM adlı mimarlık programını hazırlayıp sunarak mimarlık dünyasıyla olan iletişimini genişletiyor.

Nevzat Sayın’ın mesleki yaşamı boyunca öne çıkan temel unsurlar şunlardır: Geçmişten günümüze uzanan bilgi akışına verdiği önem, içinde bulunduğu coğrafyayla kurduğu güçlü bağ ve bu bağ üzerinden geliştirdiği her tasarımı derinlemesine araştırmaya dayandırması. Kendi çağının gereklerine uygun, özgün eklemelerle zenginleştirdiği mimarlığı, olağanüstü olanı aramadan sade ama güçlü yapılar ortaya koymasıyla dikkat çekiyor. Farklı kuşaklardan mimarlarla kurduğu diyaloglar ve mimarlık eğitimi ile üretimlerini paylaşma isteği, Sayın’ın düşünce dünyasının önemli bir parçası. Ayrıca, mimarlığın ötesinde sanat ve düşünce dünyasıyla kurduğu ilişkiler ve bu alanlardaki üretimleri, onun çok yönlü bir düşünür olduğunu gösteriyor.

Sayın, mimarlığın sadece yapı üretiminden ibaret olmadığını vurgulayarak, bilgi ve deneyimlerini mimar adaylarına ve mimarlığa ilgi duyanlara aktarmayı bir sorumluluk olarak görüyor.

pafta düzeni
 · İlahi kendim